Nejlepší regionální potraviny jsou i z Mostecka

0
3577
ilustrační foto

Krušnohorský salám z mosteckého soukromého uzenářství, Šebestiánské šrůtky Hajšo z Hory Sv. Šebestiána či Špaldový řez z Mostu. Tyto, ale i mnohé další potraviny zabodovaly letos v tradiční prestižní soutěži o nejlepší regionální potravinu.

Celkem devětadvacet výrobků z Ústeckého kraje ocenila odborná komise. O značky Regionální potravina Ústeckého kraje a Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče se letos ucházel rekordní počet výrobců. Celkem se přihlásilo 190 výrobců s 501 produkty. O loga se soutěžilo hned ve čtrnácti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 66 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas. Předání cen se uskuteční v září na Zahradě Čech v Litoměřicích.

„Jsem velmi rád, že se každý rok zase najde o něco více výrobců, kteří si na svých produktech dávají opravdu záležet. Děkuji, že stále držíte tradiční a kvalitní výrobu v našem kraji,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Malí a střední výrobci kladou především důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale zároveň také na správné označování svých výrobků ve vztahu k ústeckému regionu. Letos se dokonce přihlásilo hned 13 nových výrobců.

Soutěž Ústeckého kraje Soutěž Ústeckého kraje o značku „Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče“ je projektem na podporu právě malých a středních producentů potravin v Ústeckém kraji. Koná se pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje a pořádá jí Okresní agrární komora Most. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu výroby svého výrobku. V současné době nosí tuto značku v Ústeckém kraji 167 producentů. „Tak jako každý rok mě příjemně překvapila vysoká kvalita naprosté většiny regionálních výrobků. Jde o historicky nejvyšší počet přihlášených výrobců a jejich produktů, což svědčí o tom, že i v našem Ústeckém kraji jsou lidé, kteří dokáží svou vynikající prací potěšit ostatní. Zvlášť chci poděkovat za práci všech, kteří se na organizaci podíleli,“ uvedl při hodnocení náměstek hejtmana Stanislav Rybák. Protože úroveň kvality soutěžících výrobků byla letos podle portoců nadprůměrná, komise navrhla hejtmanovi ještě dalších 6 mimořádných ocenění.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!