Soutěž O regionální potravinu Ústeckého kraje už má své vítěze

0
174

V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.

Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.

Dvě komise, v osmi a šestičlenném seskupení hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Největší zájem byl o Pekařské výrobky, včetně těstovin, celkem bylo za tuto kategorii 44 kandidátů od 7 výrobců.

K  udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované

Venkovská pečeně,

BILBO šmak s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

DIVOČÁK SALÁM,

Chovaneček s.r.o.

3. Sýry, včetně tvarohu

Legenda, čerstvý kozí sýr,

Barbora Marešová, Břvany

4. Mléčné výrobky ostatní

Ovčí jogurt jablka/ořechy,

Jakub Laušman, Držovice

5. Pekařské výrobky, včetně těstovin

Selské placičky s mandlemi,

Eva Parásková, Kytlice

6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

MÍŠA ŘEZ,

Petra Peštiková, Děčín

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková MADAM VERTE,

Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Sušené bio-hrušky,

Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce

9. Ostatní

Krušnohorský med květový smíšený,

Petr Eminger, Lom u Mostu

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!