Ústecký kraj má své vítěze v soutěži o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise to neměla lehké. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Ať je výrobků sebevíc, vítězem se může stát jenom devět z nich.
Sedmičlenná komise hodnotila soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
1.
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM
DANIEL STŘÍBRNÝ, LOUNY
2.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
VEPŘOVÉ MASO OD ZRCADLA
VAROZA, S.R.O.
3.
Sýry včetně tvarohu
JULČIN TUČNÝ TVAROH S MEDEM
BARBORA MAREŠOVÁ, BŘVANY
4.
Mléčné výrobky ostatní
KOZÍ KEFÍR
JAKUB LAUŠMAN, DRŽOVICE
5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
ONĎASŮV PODMÁSLÁK
JIŘÍ ONDEČKO, DĚČÍN
6.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
KARAMELOVÝ VĚTRNÍK
JANKA KOVANDOVÁ, LIBOUCHEC
7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
SEDMÝ SCHOD
ŽATECKÝ PIVOVAR, SPOL. S R.O.
8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
KVĚTÁK
PETR TŮMA, TEREZÍN
9.
Ostatní
VEJCE BÍLEK + ŽLOUTEK
PAPEI, A.S.